Ιστορικό αρχείο Κυθήρων

Στεγάζεται στο διοικητήριο του κάστρου της Χώρας και είναι περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Έχει ως βασικό σκοπό την εποπτεία, διάσωση, συγκέντρωση, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού των Κυθήρων, καθώς και η διάθεση και η με ποικίλους τρόπους αξιοποίηση όλου αυτού του αρχειακού πλούτου. 

Διαθέτει ένα από τα σπουδαιότερα βενετικά αρχεία της Ελλάδας, δεδομένης της μερικής ή ολικής καταστροφής των αντίστοιχων αρχείων την Ιονίων νήσων. Το υλικό του κυθηραϊκού αρχείου καλύπτει μια περίοδο τεσσάρων αιώνων (από τον 16ο αιώνα έως τις αρχές του 20ού), περιλαμβανομένων των χρόνων της Ενετικής, της Γαλλικής και της Βρετανικής διοίκησης στη συνέχεια. Περιλαμβάνει νοταριακά έγγραφα, διαθήκες, βενετικά επίσημα έγγραφα, απογραφές πληθυσμού, έγγραφα ληξιαρχικά, δικαστικά, εκκλησιαστικά.

Το εκτενέστατο αρχείο ληξιαρχικών βιβλίων ενοριών και πολιτικών αρχών από το 1662 και μετά, καθώς και οι μεταγραφές ληξιαρχικών βιβλίων, οι απογραφές Απληθυσμού, τα κατάστιχα και οι κατάλογοι των νοταρίων-συμβολαιογράφων, τα οποία έχουν μεταγραφεί, εκδοθεί και περιέχουν  επιμέρους ευρετήρια και καταλόγους αποτελούν εξαιρετικά εργαλεία για τη γενεαλογική και την ιστορική έρευνα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τους καλοκαιρινούς μήνες πολλοί επισκέπτες από το εξωτερικό με καταγωγή από το νησί επισκέπτονται το ιστορικό αρχείο για να ανακαλύψουν το γεννεαλογικό τους δέντρο και άλλα στοιχεία της οικογενειακής τους ιστορίας.

Στον χώρο λειτουργεί βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει μια πλήρη σειρά της κυθηραϊκής βιβλιογραφίας σε βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, μεμονωμένα άρθρα και συνεχώς ενημερώνεται. Αντίστοιχα υπάρχουν όλες οι εκδόσεις των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Σημειώνεται ότι η βιβλιοθήκη αυτή δεν είναι δανειστική αλλά μόνο αναγνωστική.

Ωράριο

Tο Γ.Α.Κ. - Τοπικό Αρχείο Κυθήρων λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες των δημοσίων υπηρεσιών. Το ωράριο λειτουργίας του Αναγνωστηρίου-Βιβλιοθήκης είναι 09:00-15:00.

Χώρα Κυθήρων (Κάστρο), 80100, Κύθηρα
2736037046
2736037046