Πάρνωνας

Από την υψηλότερη κορυφή του, τη Μεγάλη Τούρλα (ή Κρόνιο), στα 1936μ., ο Πάρνωνας ή Μαλεβός καμαρώνει ως ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος της Πελοποννήσου, καταλαμβάνοντας έκταση 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων. 

Στις ράχες του είναι σκαρφαλωμένα, άλλα ψηλότερα και άλλα χαμηλότερα, μερικά από τα πιο όμορφα και γραφικά ορεινά χωριουδάκια της Ελλάδας, όπως οι Καρυές, τα Βρέσθενα, το Πολύδροσο  (Τσίντζινα), το Γεράκι, και ο Άγιος Δημήτριος.

Ο Πάρνωνας δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα πιο φημισμένα βουνά του κόσμου. Αναρίθμητες βουνοκορφές, κοιλάδες και οροπέδια, απείρου κάλλους φαράγγια, πυκνή βλάστηση και δάση, σπάνια πανίδα, έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και έχουν διασφαλίσει τη θεσμική προστασία της περιοχής, ενταγμένης μάλιστα στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000. Από τα 600 μέτρα και πάνω κυριαρχεί το κεφαλλονίτικο έλατο και η μαύρη πεύκη, χαμηλότερα, γύρω από τους οικισμούς απλώνονται πυκνά καστανοδάση και δρυοδάση, ενώ όλο το βουνό ευωδιάζει από βότανα και θεραπευτικά φυτά. Πολλά ορειβατικά μονοπάτια και δασικοί δρόμοι διασχίζουν το μεγαλύτερο μέρος του βουνού, συνθέτοντας ένα ιδανικό τοπίο για πεζοπορία και ορεινή ποδηλασία, με αφετηρία τα γραφικά ορεινά χωριά της περιοχής.