Σπήλαιο Κιλκίς

Το σπήλαιο βρίσκεται στο λόφο του Αγίου Γεωργίου, στην ίδια θέση που παλιότερα υπήρχε λατομείο ασβεστόλιθου. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1925 από τον Γιώργο Παυλίδη (Μπουλασίκ), ο οποίος σκάβοντας στο λατομείο βρήκε τυχαία τη μία από τις δύο φυσικές εισόδους του σπηλαίου. Μεγάλο μέρος του σταλακτιτικού και σταλαγμιτικού υλικού εντός του Σπηλαίου καταστράφηκε από παιδιά και νέους που έμπαιναν και έπαιζαν σπάζοντας κομμάτια, αλλά και από μαρμαράδες της εποχής που έσπαγαν και χρησιμοποιούσαν τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες για επενδύσεις (συντριβανιών, τζακιών κ.α). Το 1960 έγινε η πρώτη χαρτογράφησή του από την τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (ΕΣΕ) την Άννα Πετροχείλου, ενώ οι εργασίες αξιοποίησής του άρχισαν το 1977 και κράτησαν έως το 1982. Το σπήλαιο άνοιξε για το κοινό το 1985.

Το μήκος των διαδρόμων του είναι 300 μέτρα περίπου και η έκτασή του μαζί με τον 2ο όροφο υπερβαίνει τα 1000τ.μ. Η θερμοκρασία του παραμένει σταθερή στους 15-17 βαθμούς Κελσίου όλο το χρόνο και η υγρασία του είναι 95%. Παρουσιάζει έναν πρωτότυπο σχηματισμό για τα Ελληνικά σπήλαια για το λόγο ότι διαθέτει σύστημα διακλάσεων (σχισμών), που έχουν διανοιχτεί κατακόρυφα σε παράλληλες και κάθετες διευθύνσεις. Έτσι, παρουσιάζονται ψηλές οροφές και δαιδαλώδεις στενοί διάδρομοι. Το ξεχωριστό του σπηλαίου είναι ότι έχει δύο ορόφους και στους έξι θαλάμους του υπάρχουν σχηματισμοί κοραλιών (σπάνιο για σπήλαια). Τα χρώματα στους θαλάμους του οφείλονται στα οξείδια σιδήρου και αργιλίου καθώς και σε μαγγάνιο και μαγνήσιο.

Το Σπήλαιο παρουσιάζει επίσης μεγάλο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον, καθώς από τον σπηλαιολόγο και ξεναγό του Βασίλη Μακρίδη, βρέθηκαν περισσότερα από 300 δείγματα απολιθωμάτων οστών ζώων σε πολύ καλή κατάσταση. Η ηλικία τους προσδιορίστηκε στα 15.000 χρόνια. Πρόκειται για οστά στικτής ύαινας, αλεπούς, μεγαλόσωμης νυφίτσας, άγριου βοδιού, μικρόσωμου και μεγαλόσωμου αλόγου, γιγαντόσωμου ελαφιού και κόκκινου ελαφιού.

Παράλληλα, έρευνες Τσέχων επιστημόνων που ασχολήθηκαν με τις ευεργετικές επιδράσεις του σπηλαίου του Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς, έδειξαν ότι η θερμότητα του αέρος και των ρευμάτων που δημιουργεί, οι αλλαγές και η σχετική υγρασία, η μη παρουσία όζοντος στους χώρους του σπηλαίου, το χαμηλό ή και μηδενικό περιεχόμενο μικροοργανισμών, τα ραδιενεργά σωματίδια, η μη παρουσία σκόνης, τα μικρά σταγονίδια υγρασίας, το όξινο περιβάλλον και η παρουσία ασβεστίου και μαγνησίου καθώς επίσης και η υψηλή περιεκτικότητα σε CO2 που διεγείρει τα αναπνευστικά κέντρα και ωθεί σε βαρύτερες αναπνοές, θεραπεύει το παιδικό άσθμα και τις δερματολογικές παθήσεις που προέρχονται είτε από μολύνσεις είτε από αλλεργίες.

Ώρες Επισκέψεων

  • Τρίτη έως Παρασκευή: 09:00 - 14:00
  • Σάββατο & Κυριακή: 09:00 - 14:00 και 16:00 - 18:00

Εισιτήρια

  • Γενική είσοδος: 5 ευρώ
  • Για παιδιά, φοιτητές και γκρουπ: 2 ευρώ
Λόφος Αγίου Γεωργίου, 61100, Κιλκίς
23410-20054
3977-561800